take your time

March 16, 2009

first day of dubai lynx

Despre advertising si plictis, la Dubai Lynx

Prima zi a Festivalului International de Publicitate, Dubai Lynx a constat intr-o pledoarie in favoarea creativitatii, a interactiunii directe cu consumatorii si o incursiune printre cele mai reprezentative creatii ale unor agentii internationale.

Bob Isherwood - mare pisicher
Inca de la inceputul zilei, am avut parte de o farsa, al carei autor a fost chiar Bob Isherwood, fost Worldwide Director de Creatie la Saatchi&Saatchi, care a sustinut seminarul "The ORE that gold comes from". A vorbit cel putin 20 de minute despre chimie, stiinta, tehnologie si produse electronice, doar pentru a testa atentia publicului. Iar trucul sau a avut partial efect. Au fost cateva persoane care s-au ridicat si au parasit sala. Li s-a parut, cel mai probabil, un discurs plictisitor. De fapt discursul sau nu a fost plictisitor. A fost irelevant pentru cei prezenti in sala. Iar Bob a demonstrat cu usurinta faptul ca pubicitatea, daca nu este relevanta, nu exista. Cat despre OAR, acestea vin de la Aur, Relevanta si Conexiune Emotionala. Acestea fiind cele trei atribute importante pentru a capta atentia publicului.

"Big ideas on small screens"
Ceea ce a captat atentia celor din sala, dupa primul seminar, a fost si prezentarea sustinuta de Rob Belgiovane, partener fondator si Director de Creatie Executiv la Belgiovane Williams Mackay (BWM), cu titlul "Big ideas on small screens". Rob a demonstrat cum campaniile care se bazeaza pe noile tehnologii, care folosesc telefonia mobila pentru a fi mai aproape de consumator, sunt cele castigatoare si cele mai memorabile. Vezi exemple precum T-Mobile – Life's for sharing. A vorbit despre un word-of-mouth electronic, care se propaga si atunci cand exista o idee buna, vine de la sine. Tocmai pentru a sustine aceasta declaratie, acesta a finalizat prin proclamrea unei reguli: "Nu ai nevoie de bani pentru a crea o idee care sa starneasca o conversatie".

Contagious, despre trenduri si alte ispite
Un seminar bogat in exemple, in idei noi, un seminar despre trenduri a fost sustinut de Paul Kemp-Robertson, co-fondator al revistei Contagious. Iar cel mai indicat pentru verificarea validitatii acestor trenduri sunt linkurile urmatoare: Android Apps – ING, Kraft iFoods, EcoDrive, method USA, P&G Tremor, comparethemarket, Burger King Superfan, Cadbury eyebrows, Vaseline Lotion, IKEA – the 3D catalogue, BMW Germany – Timing, Guinness – Rugby RFID. Toate aceste exemple sustin cel mai bine argumentul ca tot ceea ce ar trebui sa faca publicitatea este sa aiba curaj. Sa fie utila, relevanta si interactiva. Pentru consumatori, in totalitate.

India si reverentele fata de audienta
Piyush Pandey, Presedinte al Grupului Ogillvy&Mather India si Director de Creatie, a vorbit despre "Creativitatea in Publicitate – cum sa pui consumatorul pe primul loc". Si de la inceput, a trasat o regula de bun simt: "Oamenii de fapt nu au nevoie de publicitate, au nevoie de idei marete". Pe parcursul seminarului, cei prezenti au asistat la o noua serie de spoturi inovative, interactive, cu idei intr-adevar marete. Cu umor si relevanta: Vodafone India (astrological signs, beauty tips), Orange India, Tata Safari, Mentos, The Times of India, Nike, SBI Life Insurance au fost printre cele selectionate in lista lui Piyush Pandey. De asemenea, au fost vizionate si cateva spoturi sociale care, spune el, "daca noi nu le ducem la capat, atunci nimeni nu o va face".

Word of mouth cu Strawberryfrog
Cand i-a sosit randul, Scott Goodson, fondator si CEO la Strawberryfrog, a vorbit despre "Cum sa declansezi o miscare culturala". A oferit publicului cateva tipsuri din propria agentie legate de aceste miscari care genereaza incredere, word-of-mouth, interactivitate, miscari care activeaza consumatorul si castiga prin relevanta, criteriu deja mentionat de aproape fiecare speaker. Cea mai importanta campanie in acest sens a fost True North, realizata de StrawberryFrog pentru snacks-urile cu acelasi nume, folosind insusi publicul pentru a transmite ideea. Pentru ca dupa spusele lui, o campanie de social media, nu se creeaza de catre o agentie. Se creeaza un continut, pe care chiar consumatorii il comunica si il transmit mai departe.\

Cavalerul 360
Alex Lieu, Vicepresedinte la 42 entertainment a prezentat campania cu care a fost promovat filmul "Cavalerul Negru" si cum au transformat promovarea unui film intr-o experienta 360 de pur entertainment: au cautat lucrurile esentiale care ii pot uni pe oameni si le-au pus in brate cateva instrumente cu care acestia sa poate interactiona. Din acest moment, nu a fost nevoie decat de mentinerea interesului si a dialogului acestia, prin crearea unor povesti despre care ei sa vorbeasca si cu care sa se poata identifica. Pentru ca numai in acest fel, consumatorii ajung mai mult decat clienti, ajung fani ai unui brand.
articol aparut pe markmedia.ro

1 comment:

Anonymous said...

Un articol foarte complex si mi se pare ca ati avut ce invata in cadrul acestui eveniment.
Sunt de acord cu ce s-a spus despre metodele inovative de promovare, prin Word of Mouth si nu prin metodele clasice.
Cele mai importante elemente pentru o companie - care pot duce si la succes - sunt produsele si serviciile pe care le ofera, sa puna consumatorul pe locul I si sa ofere experiente unice si personalizate.
Astfel Word of Mouth-ul se va amplifica prin intermediul "brand-evanghelistilor" companiei.
Ma refer aici la WOM amplificat/generat (in cadrul unei actiuni organizate) si nu la WOM organic si natural...