take your time

March 17, 2009

dubai lynx in its second day

Dubai Lynx: Cum raspundem provocarilor prezentului in comunicare?

In a doua zi a Festivalului Dubai Lynx, la Centrul de Expozitii si Conventii din Dubai, seminariile si workshopurile au evidentiat situatia prezenta din industria de comunicare, care sunt provocarile si riscurile cu care fiecare publicitar se infrunta si care sunt reactiile in fata unor astfel de momente.

New ideas from Coca Cola
Felipe Burgaz, Group Marketing Director, Coca Cola Africa si Eurasia, a servit publicului, pentru inceput, o Coca Cola rece. A pregatit, apoi, cu maiestrie, in aceleasi recipiente, o portie de sfaturi utile, pareri si argumente legate de mesajele pe care le transmite marketingul, implicit publicitatea. Intr-o perioada in care consumatorii sunt atat de bine segmentati si comunicarea din ce in ce mai atent targetata, Felipe Burgaz atrage atentia ca, de fapt, toti oamenii, din orice categorie ar face parte, reactioneaza similar la insighturi si idei creative si eficiente. Este nevoie de aceste idei si lumea va descifra mesajul la comun. Iar un insight puternic va capta interesul tuturor. Iar oricat de importante sunt nisele si publicurile tinta, o idee exceptionala face o treaba si mai buna.

Inspiration for Chosen People
Despre idei bune si inspirationale a vorbit si Michael Conrad, Presedinte al Berlin School of Creative Leadership, cu o prezentare interactiva, intitulata "Inspiration for Chosen People". Ce este cu inspiratia promovata de Michael Conrad? Este genul de atitudine cu ajutorul careia se transmit mesaje care depasesc standardele, mesaje cu substanta. Un content cu substanta este cel mai ridicat standard. Pe o scara de la 1 la 10 (trecand prin trepte precum dezgustatoare, distructiva, non-competitiva, cliseistica la strategie inovativa si stabilirea unor standarde noi in comunicare), orice idee care atinge pragul de sus poate fi considerata cea mai inspirationala idee din lume. Cateva exemple in acest sens: Ariston, Sony, Nike, Pepsi, AXE Lynx. Iar pentru a ajunge la aceasta idee, trebuie parcursi mai multi pasi. O idee care inspira este mai mult decat un gand creativ extraordinar, este o succesiune de alte idei mari: Ad Idea (mesajul pe care ad-ul il transmite, o fraza cat mai simpla, care sa contina cuvintele cheie), Brand Idea (ce transmite brandul consumatorului), Communication Idea (sloganul unui ad/campanii), Business Idea (care sunt obiectivele finale, unde vrei sa ajungi si care este filozofia ta).

Michael a oferit exemplul Apple, prin spoturile 'Think different', in care Apple se pozitiona precum brandul pentru oameni diferiti, pentru cei care sunt altfel decat restul, pentru cei care ies in evidenta. Ca idee de ad, Apple promoveaza icon-urile, rebelii, schimbarea. Cat despre ideea de business, si-a fixat obiectivul de a vinde instrumente pentru oameni curajosi, oameni diferiti, oameni nebuni. La capitolul idee de brand, Apple s-a dorit a fi un brand pentru genii, pentru cei care ies in evidenta si care sunt altfel decat altii, toate acestea avand o simpla idee de comunicare: Think different. Astfel, o suma de elemente fac ca the big idea sa nu fie un big disaster si sa aiba relevanta.

Brandurile iconice, pledoarie pentru design
Mergand in aceeasi zona, de idei inspirationale si executii originale, Jonathan Ford, Creative Partner Pearlfisher a oferit un speech special, menit sa determine care este luxul suprem prin prisma designului. A explicat cum trebuie monitorizat luxul si cum si de ce brandurile au nevoie de un design impresionant pentru a fi capabile sa dispuna de un status iconic. Iar pentru a ajunge aici, existi cativa pasi care trebuie parcursi: explozia de inceput, impactul, acceptarea, glorificarea. The Body Shop, Soho House, Campbell Soup, Wii, American Apparel sunt cateva dintr icon-urile actuale care au bifat toate aceste momente, fiind prezente in constientul si totodata in subconstientul tuturor. Jonathan Ford a vorbit despre branduri provocatoare, branduri potentiale sa devina icon-uri pe viitor. Acestea sunt cele care au o ambitie specifica si un motiv puternic care le determina sa ofere experiente din ce in ce mai relevante pentru consumator, cu potential sa devina branduri icon, adica cele cu o semnificatie de maxima importanta, menita sa reziste in timp. Si asta pentru ca au capatat statutul de brand care nu poate fi inlocuit, imitat sau distrus. Printr-un curaj fara limite si o autenticitate exprimata intr-un mod exceptional, prin estetica, povesti emotionale, originalitate, calitate, printr-un potential de integrare in cultura populara si, nu in ultimul rand, un limbaj carismatic, mai presus de orice.

Rolul acestor branduri icon sunt de a se lasa iubite, de a ne emotiona si inspira, de a ne face mandri si de a ne uni. In mod special pentru aceste branduri, designul are un efect unic. Le imbogateste, le creste puterea, le reinventeaza, le ridica la standarde din ce in ce mai inalte, le purifica, le accentueaza relevanta. Cu atat mai important este designul pentru ele, cu cat ajung la un prag in care luxul de a fi consumate isi cere drepturile.

Cum se aude vocea Africii
Richard Pinder
, COO Publicis Worldwide, a moderat ulterior o dezbatere scurta despre "Vocea Africii de Nord". Cu ajutorul celor doi invitati, Walid Menassa, Creative Director, Publicis Graphics, Liban si Farid Chehab, Presedinte Leo Burnett MENA, Chief Creative Officer, Leo Burnett CEEMEA, discutia a comentat, printre multe altele, publicitatea din Algeria, Maroc, Egipt, cu accent pe executiile venite din Egipt, mult mai eficiente, curajoase si cu mult umor local. Concluzia este ca fiecare dintre tari este aspiranta la capitolul idei creative cu lucrari din ce in ce mai interesante, insa doar in timp se vor putea vedea rezultatele. Iar pentru efecte pozitive, se poate observa batalia pentru insight-uri din ce in ce mai bune.

Daca vrei, poti
Osman Sultan, CEO al companiei de telecom du, in prezentarea sa "The door to a new brave world", a vorbit despre existenta unei usi catre o lume curajoasa si indrazneata, care isi asuma incercari din ce in ce mai ambitioase. Punand accentul pe actiunile companiei du, Osman Sultan a aratat publicului un viitor optimist, in care oportunitatile de dezvoltare sunt infinite si modalitatile de executie din ce in ce mai avansate. Trebuie doar sa iei avant si sa respecti filozofia "Daca vrei, poti". Pentru ca numai asa, fiecare schimbare este o schimbare in bine. Lumea este din ce in ce mai convergenta, lucrurile au luat o intorsatura interesanta, astfel incat pana si casa cu jobul se intersecteaza intr-o maniera diferita fata de acum cativa ani.

Provocare: Dubai-Sao Paolo
Spre final, Dave Bedwood, Creative Partner si Tom Bazeley, Managing Partner la Lean Mean Fighting Machine, UK au incantat audienta cu cele mai noi lucrari ale agentiei, pentru un brand precum compania The Emirates. Cu titlul "Be as ambitious as Dubai or Don’t Bother", seminarul cei doi publicitari a adus in discutie cateva campanii cat se poate de interesante si creative, asa cum numai publicitatea britanica poate sa ofere. Brieful 'Sao Paolo' a fost cel care i-a pus la treaba in prima faza, pentru a comunica zborul direct dintre Dubai si Sao Paolo, prima conexiune de acest fel intre Emiratele Arabe si America de Sud. Iar ideea geniala care a rezultat a fost un film de 14 ore, exact cat dureaza acest zbor, un film in care un actor brazilian vorbeste despre Sao Paolo, despre oras, despre obiective turistice, despre locatii, despre vreme, sport si multe altele. Un mod mai mult decat ingenios de a promova un serviciu pe cat se poate de banal: un zbor aerian.

Un brief provocator pentru Lean Mean Fighting Machine s-a transformat intr-o idee creativa, care se poate vedea pe www.nonstopfernando.com. Steve Wheeler, Marketing Director al companiei Emirates i-a pus la treaba de mai multe ori si de fiecare data rezultatele au fost pe masura. Si asta pentru ca, spune el, "Be as ambitious as Dubai or don’t bother". In Dubai lucrurile nu stau in stand-by. Aici totul se intampla pe fast-forward, cu multa vointa si ambitie.

La final, Marc Bressel, General Manager Microsoft Advertising EMEA, a vorbit despre cum sa tii in frau publicitatea digitala, cum s-o folosesti cat mai mult pentru a conecta direct consumatorii cu brandurile si cum sa ii potentezi importanta.

articol aparut pe markmedia.ro

No comments: