take your time

March 19, 2009

3rd and final day at dubai lynx

La Dubai Lynx, se cauta rezultate eficiente si raspunsuri la criza

A treia si ultima zi a Festivalului International de Publicitate, Dubai Lynx a atins subiecte diferite ca tematica, perspectiva si mod de expunere. S-a vorbit despre criza actuala si cum ar trebuit industria de comunicare sa raspunda in aceste conditii, despre rezultatele care fac din ce in ce mai mult diferenta si cum trebuie contabilizate pentru a fi luate in considerare pe viitor, despre digital si cat de important este in transmiterea eficienta a unui mesaj si nu in ultimul rand, despre creatiile si schimbarile din regiunea MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord).

O minte creativa vede peste tot cate o idee
“Inarmat cu o idee, poti face ceva din nimic”. Asa isi incepe Tham Khai Meng, Worldwide Creative Director, Ogilvy & Mather prezentarea din a treia zi a festivalului, intitulata simplu ‘You Don't Need Much – You Just Need An Idea”. Insista sa-si argumenteze pozitia si ofera o serie de exemple de idei extraordinare. Ce se poate face pornind de la o idee simpla, creativa, diferita, noua. Si povesteste despre cum lumea obisnuieste sa faca mult prea multe lucruri, sa realizeze si una si alta, fara a avea in centru, de multe ori, ideea de baza. Si cum multi tind sa uite de ea pe parcurs, in graba de a completa o campanie cu cat mai multe artificii. O idee fresh, o idee cu bun simt si originala prin simplitatea ei cantareste mult mai mult decat alte lucruri complementare, care nu fac decat sa ii stirbeasca importanta. Tham Khai Meng incurajeaza publicitarii sa nu uite de simtul umorului, sa faca pasi din ce in ce mai indrazneti si sa aiba incredere ca vor avea rezultate bune, daca nu se abat pe drum de la ideea principala. Alte recomandari de la presedintele juriului TV/Cinema, Outdoor, Print si Radio sunt urmatoarele: in cautarea si alegerea unei idei, este nevoie intotdeauna de prospetime, spontaneitate, instinct, pasiune si profesionalism si nu in ultimul rand un echilibru intre ordine si dezordine.

Daca nu acum, atunci cand?
Dylan Taylor, Creative Director, Direct, BMF, Australia, de data aceasta presedinte al categoriei Direct, Sales Promotion & Interactive a continuat seria de seminarii cu o prezentare detaliata si structurata despre “Responding to the downturn”. Acesta incearca sa raspunda intr-adevar unor intrebari pe care cu totii si le pun in aceasta perioada de criza. Intrebarile sunt comun, raspunsurile difera de la caz la caz. Insa in industria de comunicare, exista cateva care ar trebui sa vina de la sine: ajustarea tacticilor de pret, asigurarea unei distributii de calitate, mentinerea relatiilor cu actualii clienti/consumatorii fideli, activarea actiunilor si a mesajelor de responsabilitate sociala, pastrarea transparentei si a vizibilitatii si foarte important, un sfat universal valabil in aceste vremuri de recesiune, deja ajuns un dicton in discursul tuturor: ‘Continue to advertise’. Pentru ca acum, mai mult ca oricand, este momentul de a privi criza precum un generator de oportunitati, de a le lua in considerare si a face diferenta.

Results are our creative lifeblood
Pe cat de importante sunt ideile, pe atat de relevante sunt si rezultatele care succed o campanie. Richard Beaven, CEO Worldwide, Initiative este de parere ca rezultatele reprezinta sangele nostru creativ, ADN-ul care ne tine in viata si ne ajuta sa continuam. De fiecare data trebuie monitorizate, analizate si evaluate. Pentru ca rezultatele conteaza. Dupa partea de cercetare si planning, ulterior stabilirii strategiei si perfectionarii ideilor, rezultatele finale sunt cele mai la indemana sa ofere o perspectiva corecta asupra muncii noastre. Ne ghideaza activitatea si determina planuri de viitor. Tocmai din aceasta cauza, rezultatele trebuie sa fie extraordinare. Oricat am spune, ca fara idei, nu exista rezultate, fara rezultate orice business ar da faliment. Asta o spune chiar Richard Beaven, cu experienta unui om de marketing si in calitatea prezenta de jurat la Dubai Lynx si presedinte al juriului la categoria Media.

Welcome Back, Pixel
Punand accent pe componenta de digital, PJ Pereira, Chief Creative Officer, Co-founder, Pereira & O'Dell, SUA vorbeste in continuare despre cele 5 schimbari ce vor avea loc, pe masura ce gandirea digitala va fi din ce in ce mai integrata in publicitate.
- From reasons to believe, to opportunities to be heard. Pentru ca atunci cand mesajul ajunge unde trebuie si este plasat in mediul potrivit, se creeaza o oportunitate cu care poti iesi in evidenta.
- From advertising big ideas to even bigger ideas. Pentru ca in timp se pot face fel si fel de cascadorii in materie de digital, design, tehnologie, produs, PR si multe altele.
- From campaign to cultural movement. Pentru ca o miscare culturala este ceva cu care consumatorul poate lua contact, se poate implica, o poate transforma si dezvolta. La acest punct, PJ Pereira a dat exemplu o campanie facuta de agentia pe care o coordoneaza si anume campania pentru Lego, Miniman. Mai multe detalii pe site-ul http://www.gominimango.com/.
- From short term flights to classics. Pentru ca metodele clasice nu dau gres.
- From agencies to agents. In acest caz conteaza foarte mult capacitatile acestora si maniera de a jongla cu digitalul, in mod special.
Pentru ca intr-o lume in care consumatorii sunt foarte exigenti, este nevoie de abilitati la fel de exigente.

Brandurile de incredere au consumatori fideli
Spre final, Chris Clarke, Chief Creative Officer, LBi - UK si Laurent Ezekiel, Managing Director – Regiunea MENA, LBi au vorbit despre branduri de incredere sau branduri care ar trebui sa genereze incredere, pentru ca intr-o lume in care consumatorul detine controlul si decide ce doreste sa experimenteze, ce doreste sa dea mai departe si ce sa povesteasca si altora, un brand sincer, transparent si inteligent isi pastreaza in continuarea relevanta in fata audientei. Este nevoie de o noua atitudine a creativitatii in caresa un existe nici o diferente intre promosiunea de brand si servciul/produsul si experienta pe care o ofera in final consumatorului. Cei doi sustin ca trebuie sa gandim in mai multe directii, sa actionam in stil caracatita: sa gasim o idee centrala, ideea cheie pe care s-o transmitem prin mesaje diferite, facandu-i pe oameni sa se intoarca mereu la acea baza. A-l atrage pe consumator catre esenta brandului inseamna a-l transforma intr-un client Fidel. Iar loialitatea consumatorului este nepretuita. Astfel incat, brandurile ar trebui sa invete sa faca o diferenta in viata publicului lor, nu sa faca zgomot. Pe ultima suta de metri a prezentarii, Chris Clarke a tras un semnal de alarma vizavi de situatia presenta din Dubai, profitand de pozitia de speakeri finali ai festivalului. Adresandu-se unui public administrativ vizat, au recomandat mai multa creativitate si mai multa putere de a incerca sa genereze incredere, increderea fiind un instrument foarte puternic in marketing. Oamenii trebuie ajutati si directionati sa aiba incredere, sa creada in ceva. Iar pentru a face asta este nevoie de onestitate, vizibilitate, transparenta, optimism si relvanta. Chiar si pentru Dubai care pare sa fie intr-o continua efervescenta, desi sunt semne cum ca ar trebui sa se chinuie mai mult. Dar mai intai de toate, sa recunoasca o problema atunci cande a exista si sa ia atitudine.

articol publicat pe markmedia.ro.

No comments: